A csokoládé ezer arca - avagy a mentes csoki is lehet finom
Csokoládé? Mentes? Mitől mentes? Hogyan? Finom és egészséges? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Egy falatnyi boldogság – jut eszébe sokaknak először a csokoládéról. Nem véletlenül, hiszen a csokoládéban található teobromin és egyéb vegyületek hatására kimutatható az endorfinok termelődése, így a csokoládéfogyasztás ugyanazt a jó érzést kelti bennünk, mint amikor szerelmesek vagyunk.
A jó minőségű csokoládéban emellett különösen magas az antioxidánsok, a flavonolok aránya, amelyek segítenek megkötni a sejtkárosodásért felelős szabad gyököket. Az antioxidánsok rendszeres bevitele igazoltan csökkenti a vérnyomást és segíti a szívbetegségek megelőzését. Egyes vizsgálatok szerint a csokoládé vegyületei hozzájárulhatnak a rák egyes formáinak megelőzéséhez is.
Több mint négyezer éve fogyasztunk csokoládét, de évezredekig a csokoládét italként fogyasztották. A mai formájában az 1800-as évek közepe óta fogyasszuk, amikor is J.S Fry & Sons elkészítette az első táblás csokoládét. A csokoládéfogyasztás növekedése együtt járt a költségek csökkentésére való törekvéssel, ami pedig magával hozta a kevésbé jó minőségű és kevésbé egészséges, magas cukor-tartalmú, alacsony kakaóvaj, de magas pálmaolaj-tartalmú, tömeggyártott csokoládék megjelenését. A csokoládéval szemben támasztott igények azonban folyamatosan változnak. A változó igényeknek és bizonyos csokoládégyártóknak köszönhetően újra előtérbe kerülnek a jó minőségű csokoládék, amelyek az ételérzékenyeknek, valamint az inzulinrezisztenciával, cukorbetegséggel élőknek is egyre szélesebb választási lehetőséget biztosítanak. Tulajdonképpen ma már szinte senkinek sem kell lemondania a jó minőségű csokoládéról.
A 100%-os étcsoki kizárólag kakaóbabból készül, sem hozzáadott cukrot, sem tejszármazékot, sem más ízesítőket, aromát nem tartalmaz, azaz teljesen tejmentes, gluténmentes, szójamentes, cukormentes, érződik benne a kakaó alapvető kesernyés íze. A csokoládékészítők a jó minőségű csokihoz nem pálmaolajat és egyéb növényi olajat adnak, hanem kakaóvajat, hogy csökkentsék a csoki kesernyésségét. A pálmaolaj előállítása egyrészt az esőerdők irtásával veszélyezteti számos faj élőhelyét és gyengíti a Föld ellenálló-képességét a globális felmelegedéssel szemben, másrészt az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal arra figyelmeztet, hogy az így feldolgozott olaj mérgező a vesére és rákkeltő is lehet. Hogy miért használják mégis? Azért, mert a kakaóvaj drága.
A tejpor, sűrített tej hozzáadásával szintén az ízeket lágyítják. A tej arányának növelésével megjelentek az igen kedvelt tejcsokoládék is, melyek édesebb ízét nem a cukortartalom növelésével érik el, hanem a tej tejcukortartalma felelős az édesebb ízért. A tej pótlására a tejmentes csokoládét gyártók rizstejet, kókusztejet vagy mandulatejet használnak, hogy a tejallergiások/intoleránsok is fogyaszthassanak csokoládét. A legtöbben a szójalecitint is helyettesítik, így a szójaérzékenyeknek sem kell lemondaniuk a csokiról.
Habár a fehér csokoládé legfontosabb összetevői a kakaóvaj, cukor és a tejpor, a vegán csokoládégyártók leleményességének köszönhetően már a fehér csokoládé is lehet tejmentes, szójamentes, vegán, sőt cukormentes is.
Az utóbbi években egyre több csokoládégyártó kísérletezik a nádcukor édesítőszerekkel történő helyettesítésével, ami az inzulinrezisztenciával, cukorbetegséggel élőknek kedvez. A cukormentes csokikban sok esetben maltittal helyettesítik a cukrot, de egyre gyakoribbak az eritrites csokoládék is, valamint a részben steviával édesítettek. Kevesen tudják, de a 70% feletti kakaó-tartalmú csokoládét cukortartalma ellenére inzulinrezisztensek is fogyaszthatják, ráadásul lassan felszívódó szénhidrátnak számít.
A csokoládégyártók kísérletezésének köszönhetően már egyre több azon vegán csokoládék száma is, amelyek a kakaóvajon kívül például földimandulalisztet tartalmaznak. A csokoládék ízesítésének lehetősége ma már végtelen és erről a sokszínűségről, változatos ízvilágról nem kell lemondani az ételérzékenyeknek sem. A vegán csokoládék egy része teljesen tej-, glutén- és szójamentes, így a többszörösen ételérzékenyek is sokféle mentes csokoládé közül választhatnak.
Amennyiben Ön is tej-, szója-, glutén-, cukormentes vagy vegán csokoládét keres, webáruházunkban, a vegabonshop.hu oldalon többféle mentes csokoládé közül választhat. Allergénszűrőnk segítségével többféle érzékenység, inzulinrezisztencia esetén is megtalálja az Önnek megfelelő mentes csokit.