Ételérzékeny/ételallergiás a gyerekem?
Manapság egyre több szülőben merül fel a gyanú, hogy csecsemőjénél/gyerekénél az ekcémát, kiütéseket, hasi panaszokat ételérzékenység vagy ételallergia okozza. Először is, mielőtt bárki diétába kezdene, mindenképpen keressen fel egy gyermek gasztroenterológust, allergológust, aki a tünetek és a vizsgálatok eredményének ismeretében el tudja dönteni, hogy ténylegesen allergén okozza-e a panaszokat vagy teljesen más áll a háttérben. Amennyiben igazolódik a szülő gyanúja, azaz valóban étel a tünetek okozója, akkor melyik allergén(ek) felelős(ek) a tünetekért, valamint ételallergiáról vagy ételérzékenységről beszélünk-e a gyermek esetében. A kettő ugyanis nem ugyanaz.
Mi a különbség az ételallergia és az ételérzékenység között?
Legegyszerűbben talán úgy lehet megfogalmazni a kettő között a különbséget, hogy míg ételallergia esetén az allergént tartalmazó ételből már kevés elfogyasztása is jelentős allergiás reakciót válthat ki, addig ételérzékenység vagy -intolerancia esetén kis mennyiség bevitele még nem feltétlenül okoz panaszt vagy később, esetleg csak másnap jelennek meg a tünetek.
Ételallergia esetén az immunrendszer kóros túlérzékenységi reakciója áll a háttérben. Az elfogyasztott ételt az immunrendszer veszélyesnek ítéli meg és ellenanyagokat (IgE) kezd el termelni, sok esetben egyetlen falat is arc- és torokduzzanatot, kiütést okozhat.
Ételintolerancia esetén általában a bélrendszer felszívódási zavara felelős a tünetekért. Csecsemő és kisgyermekkorban azonban a bélrendszer mellett immunrendszeri ok is lehet a panaszok hátterében. Az életkor előrehaladtával éppen ezért a tünetek náluk változhatnak, egyes tünetek eltűnhetnek, helyettük újak jelenhetnek meg. Az ételintolerancia fajtái közül az egyik legismertebb a laktózintolerancia, amelyet még mindig nagyon sokan kevernek a tejfehérje-érzékenységgel. Egy tejfehérje-érzékeny vagy tejfehérje-allergiás semmilyen tejet, tejszármazékot tartalmazó ételt nem ehet, míg egy laktózintoleráns laktózmentes tejtermékeket fogyaszthat. Utóbbiak esetében a problémát a laktáz enzim hiánya okozza, ami a laktóz bomlásáért felelős. Tabletta vagy csepp formájában bevitt laktáz enzimmel a tünetek csökkenthetőek, illetve megelőzhetőek.
A tejfehérje allergián kívül az ételallergiás reakciók gyakori kiváltója még a tojás, mogyoró, földimogyoró, valamint a halak/rákfélék. A leggyakoribb tünetek ebben az esetben a bőrtünetek, az emésztési zavarok, légzőszervi problémák, de életet veszélyeztető állapot is kialakulhat anafilaxia miatt.
A laktóz- és a tejfehérje-intolerancián kívül gyakori érzékenység még a tojásérzékenység, a cöliákia (lisztérzékenység), a nem cöliákiás gluténérzékenység, a búzaallergia, a fruktózérzékenység, a hisztamin-intolerancia és a kukorica-érzékenység. Az ételintolerancia tünetei széles skálán mozognak. Jelentkezhet puffadás, hasmenés vagy székrekedés, ekcéma, kiütés, fejfájás, fáradtság, rossz közérzet, IBS, ízületi fájdalom, súlygyarapodás, felső légúti tünetek, gyerekeknél idegrendszeri zavarok. A tünetek sokfélesége is indokolja, hogy gyanú esetén kérjenek kivizsgálást szakorvostól.
Hogyan tovább, ha igazolódott a gyanú?
Ami a legfontosabb, hogy senki ne keseredjen el, még akkor sem, ha esetleg több allergénre is érzékeny a gyermek, hiszen szinte minden étel helyettesíthető ma már. Nagyon sokat segíthet az étkezési és tüneti napló vezetése annak érdekében, hogy esetleg más allergént kizárjunk, vagy adott esetben egy új, tüneteket okozó allergént azonosítsunk. Segíthet eldönteni, hogy okoz-e gondot valamilyen keresztallergén, jelent-e problémát a nyomokban allergént tartalmazó étel. A tej mellett jelentkezhet például tojásérzékenység, de okozhat tüneteket a szója, citrusfélék, marha, hüvelyesek, kókusz is. Idővel a kezdeti elkeseredettség után felismerjük majd a történet jó oldalát is, hiszen az egyes készételek címkéit nézegetve rájövünk, hogy sokkal kevesebb összetevője van az általunk vásárolható termékeknek, s ez által sokkal egészségesebbek is.
Miben segít a vegabonshop.hu webshop?
A vegabonshop.hu webáruházban minden termék tej- és tojásmentes, számos termék glutén-, szója-, mogyorómentes, hozzáadott cukortól mentes, de gondoltunk az inzulinérzékenységgel, 2-es típusú cukorbetegséggel küzdőkre is. Allergénszűrő funkció segíti az ételérzékenységgel élőket. Akár több tulajdonságra is lehet szűrni egyszerre, így például egy tejérzékeny inzulinrezisztens is könnyedén megtalálja az általa fogyasztható termékeket. Ez nagyban meggyorsítja a vásárlást.
Nálunk mindent megtalál, amivel egy ételérzékeny/ételallergiás gyerek étkezését könnyebbé, változatosabbá teheti.
Ha még csak most kezdik a diétát bármilyen allergénre és kicsit elveszettnek érzi magát, keressen minket bizalommal.