Úgy egyél, hogy jól legyél!
Az igazság az, hogy ezeknél a diétáknál az előírt étrend sokszor teljesen más, mint ahogy eddig az illető étkezett. Az ételek mérése, kalóriatartalmának számolása is sokakat megijeszt. Többen a mozgást is az elején szenvedésként élik meg, ezért ezek a diétás programok hamar kudarcba fulladnak. Akkor mégis mi lehet a megoldás, hogy kicsit jobban érezzük magunkat a bőrünkben és úgy térjünk át egészségesebb életre, hogy azt ne éljük meg teherként?
Először is ne változtassunk meg mindent egyszerre, haladjunk apró lépésekben. Mire gondolunk? Cseréld le ételeidet az egészségesebb változatára. Szívesen eszel rizst, ezért sima fehér rizs helyett próbáld ki a basmati rizst és a barna rizst. Utóbbiak magasabb rosttartalmuknak köszönhetően lassabban emelik meg a vércukorszintet, jobban telítenek, így később leszel éhes. Érdemes megkóstolni a bulgurt, quinoát is. Szereted a tésztát. Szuper, a tészta valóban finom, de a sima fehérlisztes tészták helyett keresd a durum-, tönköly tésztákat, azok sima és teljes kiőrlésű változatát. Ezek vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak, lassabban emelik meg a vércukorszintet, teljes kiőrlésű változataik pedig magas rosttartalmuknak köszönhetően még inkább mérséklik a vércukor és az inzulin emelkedését. Ma már számos finom gluténmentes tészta közül is választhatunk, hogy színesítsük étkezésünket. Aki nem gluténérzékeny, annak is érdemes időnként kipróbálni egy-egy barna rizsből, borsóból vagy vöröslencséből készül tésztát, melyek nemcsak finomak, de egészségesebbek is, mint sima búzalisztből készült társaik. Nagyon szereted a kenyeret és a péksüteményeket, és szívesen meg is sütöd őket. Ha te magad sütöd, akkor nagyon egyszerűen csak annyit kell tenned, hogy először a sima búzaliszt harmadát cseréld le teljes kiőrlésű lisztre. Hogy miért? Azért, mert így megnöveled a rosttartalmát, kevesebbet fogsz enni belőle, mert hamarabb telít. Sokan nem szeretik a teljes kiőrlésű lisztet, mert töményebb lesz a tészta tőle. Érdemes úgy megpróbálni, hogy a teljes kiőrlésű liszt fele inkább barna rizsliszt legyen, azaz például ha valamihez 600 g liszt kell, akkor kezdetben 400 g legyen a sima búzaliszt, 100 g a teljes kiőrlésű liszt és 100 g a barna rizsliszt, így egy jó állagú tésztát kapunk. Amire érdemes figyelni, hogy a magasabb rosttartalom miatt lehetséges, hogy több folyadékot vesz fel a tészta. A későbbiekben tovább csökkenthetjük a sima búzaliszt arányát.
Mit tehetünk még annak érdekében, hogy jobban legyünk? Ha sütünk, süssük kevesebb cukorral a süteményeket, kezdetben a recept által írt mennyiség 70 %-át tegyük bele. Szervezetünk hamar megszokja a kevésbé édes ízt, és egy idő után nem is fogja kívánni. Későbbiekben a cukor egy részét helyettesíthetjük sztíviával is, ami egy természetes édesítőszer. Az emberi szervezetnek valójában nincs szüksége annyi tejre, mint amennyit elfogyaszt tej vagy tejtermék formájában. Süteményekhez, bizonyos ételekhez tej helyett használhatunk cukormentes növényi tejet. Egy idő után azt vesszük észre, hogy kis lépésekben étkezésünk átalakult, nem mondtunk le kedvenc ételeinkről, csak egészségesebb verzióban fogyasztottuk el, miközben egyre energikusabbak lettünk. Emellett érdemes egyre inkább beiktatni az idénygyümölcsöket, zöldségeket is. A mozgást kezdhetjük lassú sétával.
Legyen szó egészségesebb étkezésről, ételérzékenységről, inzulinrezisztenciáról, cukorbetegségről, nálunk mindent megtalálsz ahhoz, hogy úgy egyél, hogy jól legyél!