Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Vegán csoki – nem csak vegánoknak

Vegán csoki – nem csak vegánoknak Vegán csoki? Mit jelent? Kiknek ajánljuk és miért? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ legújabb cikkünkben.

Napjainkban egyre többször találkozni azzal a kifejezéssel, hogy vegán. Mit is jelent ez? Azt gondolnánk, hogy a vegán szó a veganizmusból ered, de valójában a vegán kifejezés hamarabb született, mégpedig 1944-ben a brit The Vegan Society alapításakor Donald Watson és az alapító tagok révén. A veganizmus definíciója csak öt évvel később született meg. A brit Vegán Társaság hivatalos definíciója szerint (www.vegansociety.com): „A veganizmus egy olyan filozófiai és életmódbeli irányzat, amely arra törekszik – amennyire lehetséges és megvalósítható –, hogy kizárja az állatok kizsákmányolásának, kihasználásának minden formáját, illetve a velük szemben elkövetett kegyetlenségeket étkezési, ruházkodási vagy más célokból, továbbá támogatja az állatok kihasználásától mentes alternatívák fejlődését és használatát, népszerűsíti az emberekre, az állatokra és a környezetre gyakorolt pozitív hatásait. Étkezési szempontból pedig kizárja az összes részben vagy teljesen állati eredetű alapanyagot”. Látható, hogy maga a vegán életmód kizár mindent, ami állati eredetű vagy köze van az állatokhoz (akár méhhez is), beleértve ebbe az ételeket, ruhákat, krémeket, cirkuszt, azaz ez nem csak egy étkezési formát jelent, hanem egy szemléletet, amely az élet egész területét átszövi.

Miért találkozhatunk egyre gyakrabban a vegán kifejezéssel?

Egyrészt azért, mert a fiatalabb generáción belül egyre nő azok száma, akik etikai okokból kerülnek mindent, ami állati eredetű. Másrészt azért, mert egyre többen egészségmegőrzési okokból fordulnak inkább a növényi eredetű ételek felé. Ez utóbbihoz sorolható az is, hogy valamilyen okból egyre több emberről derül ki, hogy tejérzékeny, tojásérzékeny és a vegán ételek számukra is jó alternatívát jelentenek. A vegán élelmiszerek tej és tojás nélküliek, a 100%-ban vegán ételek pedig nyomokban sem tartalmazhatnak tejet és tojást.

El is érkeztünk a vegán csokoládéhoz, hiszen a vegán diéta nagyon gazdag és változatos. Nemcsak valamennyi zöldség és gyümölcs fogyasztható, magvak, gabonafélék, hüvelyesek, hanem olyan finomságok is, mint a sütemények, tészták, pizza és természetesen csokoládék is, amennyiben azok növényi alapanyagokból készülnek.

Mit jelent az, hogy vegán csoki?

Maga a csoki eredendően vegán, ráadásul 100%-ban vegán, azaz nyomokban sem tartalmazhat tejet, tojást, ezek származékait, valamint semmilyen egyéb állati eredetű összetevőt. Mint azt egy korábbi cikkünkben is írtuk („A csokoládé ezer arca – azaz a mentes csoki is lehet finom”) a 100%-os étcsoki kizárólag kakaóbabból készül, sem hozzáadott cukrot, sem tejszármazékot, sem más ízesítőket, aromát nem tartalmaz, azaz teljesen tejmentes, gluténmentes, szójamentes, cukormentes, érződik benne a kakaó alapvető kesernyés íze.

Az üzletek polcain található csokoládék nagy része azonban bizonyos százalékban tejet, tejport, tejzsírt, tejcukrot vagy valamilyen egyéb tejszármazékot tartalmaz. A csokoládégyártók ezekkel lágyítják a csokoládé eredeti kesernyés ízét, megalkotva ezzel a tejcsokoládékat. A tejcsokoládé legalább 14 % tej szárazanyagot tartalmaz a Magyar Élelmiszerkönyv szerint. Az első tejcsokoládé gyártása Daniel Peter nevéhez fűződik 1875-ben.

A vegán csokoládék gyártói a csokoládéban a tejet növényi tejjel (rizs, kókusz, mandula) helyettesítik annak érdekében, hogy a csokoládé krémes jellege megmaradjon. Az igazán jó minőségű vegán csokoládékban a pálmaolaj használatát is mellőzik és helyette a drágább, de jobb minőségű, magasabb élvezeti értékű, egészségesebb csokoládét eredményező kakaóvajat használják. A legtöbb vegán csokoládégyártó már a szójalecitint is helyettesíti, így nemcsak a vegánok és tejérzékenyek, de a szójaérzékenyek is nyugodtan élvezhetik a vegán csokoládé édes ízét. A legtöbb vegán csoki még nádcukorral készül, de megtalálhatóak már az édesítőszerekkel készült változataik is, így sem az inzulinrezisztenseknek, sem pedig a cukorbetegeknek nem kell lemondani a csokoládé okozta boldog pillanatokról. A csokoládéban található teobromin és más vegyületek hatására ugyanis endorfin termelődik jó érzést keltve bennünk. Ráadásul a vegán csokik között nagyon sokféle ízesítésű csokoládéval találkozhatunk, így mindenki megtalálhatja a neki legfinomabbat.

Mit érdemes tudni még a vegán csokikról?

Ha vegán jelzésű csokoládéval találkozunk, akkor nagyon gyakran láthatjuk a csomagoláson a „bio” feliratot is. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy a csokoládé organikus eredetű, azaz etikus és környezetbarát a termesztése is. Olyan növényi eredetű összetevőket tartalmaz, amelyeket vegyszerek és műtrágya nélkül termesztettek. Európában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában szigorú szabályozás vonatkozik a jelző használatára. Az ilyen termékeknek legalább 95%-ban organikus összetevőket kell tartalmazniuk, amit egy elismert szervezet igazol. Mindezeken túl a vegán csokik gyártói nagyon figyelnek arra is, hogy környezetbarát csomagolóanyagot használjanak a csoki csomagolásához.

Látható tehát, ahogy az elején is írtuk, ez egy életszemlélet. Szerencsénkre azonban a vegán csokik nekünk tej- és tojásérzékenyeknek is nagyon finom alternatívát jelentenek és bárkinek, aki jó minőségű, finom ízvilágú, különleges csokoládét keres.

Amennyiben Ön is szeretne boldog pillanatokat szerezni magának vagy szeretteinek, kérjük tekintse meg vegán csoki kínálatunkat.