Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hogyan kezdjünk hozzá a tejmentes élethez?

Hogyan kezdjünk hozzá a tejmentes élethez? Tejmentes diéta? Mire figyeljünk? Milyen összetevőket figyeljünk a termékek címkéjén? Milyen allergének okozhatnak tüneteket a tej mellett? Hogyan főzzünk tejmentesen? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Egy korábbi cikkünkben azzal foglalkoztunk, hogy mi a különbség az ételallergia és az ételérzékenység között, milyen tünetekről ismerjük fel őket.

Jelen írásunkkal abban szeretnénk segíteni, hogy ha igazolódott a tejérzékenység/tejallergia, akkor hogyan kezdjünk a megfelelő diétához. Sokakat ilyenkor elfog a kezdeti kétségbeesés érzése. Hasonlóan éreztünk mi is, amikor pár hónaposan a gyerek-gasztroenterológus diétát írt elő nekünk. Igen nekünk, mert akkor még csöppségünk javában anyatejes volt. Ilyen esetben az édesanyának kell diétáznia, mert az allergének az anyatejen keresztül átjutnak a pici szervezetébe. Akkor sem könnyebb a helyzet, ha idősebb gyereknél derül ki a tejérzékenység.

Hogyan kezdjünk hozzá a tejmentes diétához?

A diéta kezdetben nagyon nehéznek tűnik, különösen, ha előtte bármit ehettünk problémák nélkül. A dietetikusok szerint körülbelül két hónap, mire megfelelő diéta esetén kiürül a tejfehérje a szervezetből, ezért is legyünk kezdetben türelmesek. Minden előre csomagolt termék összetevőjét el kell olvasni. Az elején egy bevásárlás ezért kétszer annyi időbe is telhet, mint korábban. Fontos megjegyezni, hogy a már jól bevált termékek összetevőit is időnként ellenőrizni kell, mert a gyártók hajlamosak időnként változtatni a terméken.

Milyen összetevőket kerüljünk tejmentes diéta esetén?

Tejfehérje-allergia/intolerancia esetén a tej sokféle álnevével találkozhatunk a termékek címkéjén. A tej leggyakoribb álnevei:

-          tejfehérje

-          tejpor

-          tejzsír

-          író, írópor

-          tejsavó, savó, savópor

-          vaj, vajzsír, vajolaj

-          kazein, kazeinát

-          tejcukor vagy más néven laktóz

-          laktalbumin

-          laktoferrin

-          sajt

-          tejföl

-          joghurt

-          kefír

-          tejszín

A tejsavat sokszor keverik a tejsavóval, de a tejsavval nincs semmi gond, csak a tejsavóval.

Mindent meg kell nézni: pékáru, felvágottak, virslik, zsemlemorzsa, pudingpor, margarin, ropi stb. Kezdetben érdemes kerülni a nyomokban tejet tartalmaz(hat) termékeket is, különösen gyerekek esetében, akik immunrendszerük fejletlensége miatt is érzékenyebben reagálhatnak az egészen kis mennyiségű allergénre is. Miután megtaláltuk a diétánknak megfelelő ételeket, a legnagyobb segítség kezdetben egy étkezési-tüneti napló vezetése, azaz mikor mit ettünk, mikor jelentkeztek utána a tünetek.

Miért fontos a napló vezetése ételérzékenység esetén?

Azért, mert sok esetben ez segít annak eldöntésében, hogy valóban gondot okoznak-e a nyomokban tartalmazhatós ételek, továbbá a tejfehérje mellé egyéb allergének is társulhatnak, amelyeket így a legkönnyebb kizárni. Ez utóbbiak lehet, hogy csak átmenetileg okoznak tüneteket a bélfal károsodása miatt, de lehet, hogy hosszabb távon is. Teljes gyógyulás azonban ezek kiiktatása nélkül nehezen megvalósítható.

Mik azok az allergének, amelyekre érdemes fokozottabban figyelni a tej mellett?

A tej mellett nagyon sokaknál okoz gondot a szójafehérje, marhahús, citrusfélék, hal, de például nálunk az elején tüneteket okozott a kakaó, paradicsom, mustár, csonthéjas gyümölcsök, görögdinnye, tojás, hüvelyesek, a kókusz. Egy jól vezetett étkezési-tüneti naplóval ezek mind kiszűrhetők.

Kb. fél év diéta után érdemes a kevésbé erős allergéneket próbálgatni, hogy még mindig okoznak-e a tünetet vagy csak a bélfal károsodása miatt jelentettek korábban gondot. Természetesen közben egyeztessünk a gasztroenterológusunkkal, ő mit javasol. Olyan is előfordulhat, hogy a tejérzékenység mögött valójában gluténérzékenység áll, és a glutén okozta bélfalkárosodás miatt nem tolerálja a tejet. Gyerekeknél a glutént jelezheti a növekedés megállása, kidomborodó has. Láthatjuk, hogy a kérdés eldöntése, miszerint ételérzékeny-e a gyerekem nehéz, ezért is célszerű mindenképpen gasztroenterológust felkeresni.

Melyek a leggyakoribb kereszallergének?

A tej mellett a leggyakoribb talán a szója, de keresztallergén a marhafehérje, a borsófehérje (érdemes a többi hüvelyest is figyelni), csicseriborsó, szentjánoskenyérmag, csillagfürt, csonthéjasok, görögdinnye, káposzta.

Mivel megfelelő tejmentes diéta esetén is körülbelül két hónap kell a tej szervezetből kiürüléséhez, ezért legyünk türelmesek és ne essünk kétségbe, ha nem azonnal történik javulás. A napló két hónapon keresztüli vezetése is nagyon sokat segít annak eldöntésében, hogy van-e valami más a háttérben. Ha két hónap pontosan tartott tejmentes diéta után sem csökkennek a tünetek, akkor biztosan van más allergén is a tünetek mögött. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy nem minden tünet múlik el egyből. Ahogy a bélfal regenerálódik, javul a széklet minősége és csökkennek a bőrtünetek is, például az ekcéma. Nálunk például a széklet állaga két hónap diéta után rendeződött, de az ekcéma csak közel fél év diéta eredményeképpen múlt el. Fontos, hogy a tej felső légúti tüneteket is okozhat. Legyünk türelmesek.

Hogyan főzzünk tej/tejtermékek nélkül?

Alapvetően mi magyarok nagyon szeretjük a tejszínes, tejfölös ételeket, a sajtot, a joghurtot. Szinte már minden tejes étel megoldható azonban tejmentesen is. Amihez tejet írnak, ott használhatunk növényi tejitalokat. Többféle található már a boltok polcain: rizs, zab, mandula, szója, kesudió, kókusz. Talán a legsemlegesebb íze a rizstejnek van. Érdemes azonban apránként mindet kipróbálni. Jól használhatóak élesztős kelt tésztákhoz is. A tejszínt helyettesíthetjük növényi tejszínnel, krémlevesekhez is tökéletes. Ezek között is többfélét találunk. A sajt helyett is létezik növényi sajt (nekünk legjobban a Violife márka jött be mind pogácsára, mind pizzára, meleg szendvicsre), a tejföl helyett növényi megfelelője A Vegaföl pl., vaj és margarin helyett tejmentes margarin (Vénusz, Liga pl.). Tortákhoz tejszín helyett jól használhatóak a növényi habtejszínek. Ehhez nálunk is találnak receptet: például Epres csokis torta tej és tojás nélkül. Bármit is főznénk, rengeteg tejmentes recept van már az interneten, köztük honlapunkon, a vegabonshop.hu oldalon is folyamatosan bővül a tej- és tojásmentes receptek köre. Minden receptünk tejmentes és tojásmentes. Mentes receptjeinket itt találják: mentes receptek. Mentes alapanyagokat is találnak nálunk széles választékban.

A számos növényi tejhelyettesítő mellett minden termék a vegabonshop.hu webáruházban tejmentes és tojásmentes. Ami fontos, hogy nem minden termékünk teljesen tejmentes, sok nyomokban tartalmazhat tejet, pont azért, mert idővel ezek sok tejre intoleránsnál nem okoznak gondot. Ha olyan terméket keres, ami nyomokban sem tartalmazhat tejet, segít Önnek allergénszűrőnk: a tejmentest állítsja „IGEN”-re és akkor csak azokat a termékeket listázza ki a rendszer, amelyek nyomokban sem tartalmazhatnak tejet.

A főbb élelmiszer alapanyagok mellett különleges tejmentes csokik, kekszek, cukrok színesítik a választékot. Kérdés esetén keress minket nyugodtan az info@vegabonshop.hu email címen vagy Facebook oldalunkon keresztül üzenetben.